Dýha nebo laminát? Dveře vyberte podle prostředí

Před tímto problémem stojí většina lidí, která vybírá do svého bytu či domu vhodné dveře. Dýha, laminát či folie? Záleží na tom, kolik máte peněz, ale ne všechny druhy jsou také vhodné do každého prostředí. Před sto lety měl každý dveře z masivu, ale ty jsou dnes velmi drahé a patří do kategorie luxusu. Stejnou službu vám však odvedou různé dřevěné či laminátové dveřní systémy. Dnešní technologie jsou tak precizní, že podle vzhledu jen těžko poznáte, o jaký druh dveří jde. Jen odborníci vám vysvětlí, že například do koupelen či kuchyní se spíše hodí dveře laminátové, protože ve vlhku se může přírodní dýha poškodit. I přes vrstvu laku dokáže vlhkost proniknout až k přírodnímu dřevu.

Dveře s umělými povrchy jsou většinou levnější než dýha či masiv, a mají úpravu, která je odolná vůči mechanickému poškození a vlhkosti. Nejběžnějším typem úpravy je barevná folie. Jde o vrstvu papíru impregnovanou pryskyřicí, která se nanáší na dřevovláknitou desku. Lepší je však vakuová folie, protože ta se zalisovává do povrchu dveří a snižuje možnost pronikání vlhkosti. Propracovanou technologií jsou vícevrstvé lamináty, které se nanášejí pod různým tlakem. Je to buď střednětlaký CPL laminát nebo vysokotlaký HPL laminát. Takové dveře snášejí náročné povětrnostní podmínky, odolají mechanickému poškození či otěru. Používají se například tam, kde chodí hodně lidí, například v prodejnách, restauracích.

Laminátové dveře mají vzhled dřevěných a těžko je od přírodního dřeva rozeznáte. Je to díky moderním způsobům nanášení barevných folií. S úspěchem imitují strukturu dřeva, takže při dotyku dlaní máte pocit, že cítíte skutečné dřevo. Díky velké škále dekorů se hodí do designově laděného bytu. Umožňují vytvářet zajímavé dekory stěn, dveří i podlah a různě je kombinovat. Takové dveře jsou navíc velmi odolné, takže v koupelnách či kuchyních netrpí vlhkem jako přírodní dýhy.

dveře Elegant CPL laminát
VZORKOVNA:
Ptácká ul. 294
293 01 Mladá Boleslav

tel./fax: +420 326 701 075
mobil: +420 601 280 280
mobil: +420 608 108 080

e-mail: obchod@studio-interier.cz
internet: www.studio-interier.cz